NU ÄR DET BEVISAT - MUSIKEN VAR BÄTTRE FÖRR!

Från STIM-Magasinet och The Economist: "Tycker du också att allt låter likadant nuförtiden? Nu är det vetenskapligt bevisat - spanska forskare menar att popularmusiken har blivit mer likformig och mindre varierad under senare år.Forskarna på Artificial Intelligence Research Institute i Barcelona har analyserat nästan en halv miljon skivor som getts ut mellan 1955 och 2010.

Enligt studien är ackordföljderna som används enklare och melodierna mer likartade än tidigare. Forskarna konstaterar även att klangfärgen har blivit mindre varierad.

Det vi förlorat i variation har vi fått igen i styrka. Låtar är idag i genomsnitt nio decibel starkare än för ett halvt sekel sedan."

Detta har jag (Thomas Buskhagen) menat sedan mitten av 90-talet då jag konstaterade att det kommer inte att komma några nya låtar som blir klassiker! Generellt sett producerades, musikaliskt, kompositionsmässigt och tekniskt sett (inkl. mixning) de bästa countrymuskskivorna mellan 1986 och 1996!

Idag klarar i princip inget (det finns undantag) av de stora bolagen av att göra en nyansrik och riktigt inspelad och mixad countrylåt (och det gäller även pop och schlager).

Skall man lyssna på bra musik måste man gå till de små bolagen, som fortfarande vet hur det skall låta. Men så gäller det även att hitta de bra kompositionerna...